HOE WORDEN GLASKRALEN EN GLASOBJECTEN GEMAAKT?

            

            

Het maken van glaskralen
Glaskralen maken, oftewel lampworking is een ambachtelijk handwerk, waarbij door middel van een speciale brander gekleurde glasstaven in een vlam van ca. 1600 graden worden gesmolten. Dit gesmolten zeer stroperige glas wordt om een zogenaamde “mandrel” (rvs staaf) heen gewikkeld, en door middel van beweging en zwaartekracht wordt de kraal gevormd.
De kralen worden na vervaardiging afgekoeld in een speciale oven naar kamertemperatuur, waardoor de door verhitting ontstane spanning uit het glas wordt gehaald. Iedere glazen kraal wordt laagje voor laagje opgebouwd tot de juiste grootte en de gewenste vorm is bereikt. Tijdens het branden draagt men een dydidiumveiligheidsbril  om de ogen te beschermen tegen ultrviolette straling van de vlam. Doordat de metaaloxiden uit het glas vrijkomen door verhitting van het glas is het atelier is voorzien van een afzuigsysteem.

De sieraden uit de collectie van Herinnering in Glas worden afgewerkt met hoogwaardige materialen zoals sterling zilver en 14k geelgoud.

Ambachtelijk handwerk
Het hele proces van het maken van glaskunst is en blijft ambachtelijk handwerk. De glasobjecten en -kralen kunnen daarom altijd onderling iets van kleur en grootte verschillen.

                

Het maken van glasobjecten
Bij het maken van glas is de kwaliteit van de grondstoffen van groot belang. De primaire grondstoffen zijn zand, kalk, soda en potas. Ook de verhouding waarin deze  grondstoffen worden gebruikt speelt bij het maken van glas een cruciale rol. Alleen bij de juiste onderlinge verhouding van deze grondstoffen ontstaat er daadwerkelijk kwaliteitsglas. Glas is van oorsprong helder en kleurloos. Om het glas van kleur te voorzien maakt de glasblazer gebruik van verschillende metaaloxiden. Elke afzonderlijke metaaloxide zorgt ervoor dat het glas een andere kleur krijgt. Speciale kleuren ontstaan door metaaloxides met elkaar te combineren.

Het glas blazen en vormen
In een oven worden de grondstoffen in de juiste samenstelling verwarmd totdat een roodgloeiende, dikke en vloeibare massa ontstaat. Deze massa wordt weer afgekoeld en in stukken, zogenaamde druppels, geknipt. Iedere druppel wordt gebruikt om iets van te blazen of tot een lange glasstaaf getrokken, waar de glaskralen van gemaakt worden. Glasblazen is een moeilijke techniek, die veel geduld en ervaring vereist. Bij het blazen wordt de blaaspijp regelmatig gedraaid en vaak boven een gasbrander gehouden om het glas op temperatuur te houden. Door rustig lucht in een blaaspijp te blazen ontstaat een bel die met de hand, scharen en tangen kan worden gevormd.

Het glas slijpen en afwerken
Wanneer de vorm van het glasobject klaar is, wordt er een kerf, vlak achter de blaaspijp, in het glasobject gemaakt. Hier wordt later het glasobject van de blaaspijp  afgebroken. Het breukvlak wordt later samen met de andere oneffenheden weggeslepen.

    

Tips om uw sieraad mooi te houden

Achter elk sierraad schuilt een persoonlijk en bijzonder verhaal.
Om je nieuwe sieraad zo mooi mogelijk te houden geven we je een aantal belangrijke tips.

Waardoor verkleurt zilver?
Het Zilver wat in onze sieraden gebruikt wordt, wordt ook wel Sterling zilver of 925 zilver genoemd.

Het wordt bruin juist omdat het zilver is. Alleen écht zilver verkleurt en als er verder niks aan gedaan wordt, kan het zelfs zwart worden. Waterstofsulfide, soms zwavelwaterstof genoemd, is een gas dat overal in de lucht voorkomt. Zodra zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie waardoor zilver zwart wordt. Dit zwarte laagje noemen we zilversulfide en is te vergelijken met een laagje roest op bijvoorbeeld ijzer. Waterstofsulfide dat in aanraking komt met zilver is dus de belangrijkste oorzaak voor de oxidatie van zilveren sieraden. Materialen waar ook veel waterstofsulfide in voorkomt zijn bijvoorbeeld wol, elastiek, rubber, latex, sommige parfums, uien en eieren.

Maar ook de natuurlijke oliën op de huid zorgen ervoor dat uw zilveren sieraad dof kan worden en verkleuren. Via de huid komen stoffen vrij die reageren met zilver. Hierbij is het sterk afhankelijk wat u bijvoorbeeld heeft gegeten of u alcohol heeft gedronken en of u medicijnen gebruikt. Al deze middelen hebben invloed op de zuurgraad van de huid en kunnen daardoor reageren met zilver. Ook bij het transpireren komen er stoffen vrij zoals ammonia die de zuurgraad van de huid verhogen en kunnen reageren met zilveren sieraden. Zilver reageert op iedere huid anders en als uw huid een hoge zuurgraad heeft zullen uw zilveren sieraden ook eerder oxideren.

De mate en de snelheid waarin uw sieraden zwart kunnen worden is ook gerelateerd aan het klimaat in het algemeen. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat sieraden eerder dof kunnen worden.

Hoe kunt u het verkleuren van zilver voorkomen?
Om het oxideren van uw zilveren sieraden zoveel mogelijk tegen te gaan is het aan te raden om:

  • Uw sieraden af te doen als u transpireert. Bijvoorbeeld bij het slapen, koorts of sporten.
  • Ervoor te zorgen dat uw zilveren sieraden niet (overmatig) in contact komen met zwavelhoudende stoffen, zoals elastiek, wol, rubber, latex, sommige parfums, eieren, uien, etc.
  • Uw sieraden af te doen als u gaat zwemmen, douchen, baden, tijdens sauna bezoek, schoonmaken, handen wassen, afwassen, contact met zout zeewater, etc.
  • Uw sieraden pas aan te doen nadat u make-up, parfum, haarspray en andere schoonheidsproducten heeft gebruikt en aangebracht.

Wat te doen als het zilver verkleurt?
De allerbeste oplossing is om uw sieraden regelmatig te poetsen met een zilverpoetsdoek. Deze doeken zijn bijzonder zacht zodat ze geen krassen achterlaten op uw zilveren sieraad. Ook zijn ze geïmpregneerd met chemicaliën zodat de aanslag gemakkelijk kan worden verwijdert. Wrijf met de doek tegen het sieraad en de prachtige glans van zilver komt weer tevoorschijn. Hoe zwarter de doek wordt, hoe beter het resultaat.

 

Start typing and press Enter to search