HOE WORDEN GLASKRALEN EN GLASOBJECTEN GEMAAKT?

            

            

Het maken van glaskralen
Glaskralen maken, oftewel lampworking is een ambachtelijk handwerk, waarbij door middel van een speciale brander gekleurde glasstaven in een vlam van ca. 1600 graden worden gesmolten. Dit gesmolten zeer stroperige glas wordt om een zogenaamde “mandrel” (rvs staaf) heen gewikkeld, en door middel van beweging en zwaartekracht wordt de kraal gevormd.
De kralen worden na vervaardiging afgekoeld in een speciale oven naar kamertemperatuur, waardoor de door verhitting ontstane spanning uit het glas wordt gehaald. Iedere glazen kraal wordt laagje voor laagje opgebouwd tot de juiste grootte en de gewenste vorm is bereikt. Tijdens het branden draagt men een dydidiumveiligheidsbril  om de ogen te beschermen tegen ultrviolette straling van de vlam. Doordat de metaaloxiden uit het glas vrijkomen door verhitting van het glas is het atelier is voorzien van een afzuigsysteem.

De sieraden uit de collectie van Herinnering in Glas worden afgewerkt met hoogwaardige materialen zoals sterling zilver en 14k geelgoud.

Ambachtelijk handwerk
Het hele proces van het maken van glaskunst is en blijft ambachtelijk handwerk. De glasobjecten en -kralen kunnen daarom altijd onderling iets van kleur en grootte verschillen.

                

Het maken van glasobjecten
Bij het maken van glas is de kwaliteit van de grondstoffen van groot belang. De primaire grondstoffen zijn zand, kalk, soda en potas. Ook de verhouding waarin deze  grondstoffen worden gebruikt speelt bij het maken van glas een cruciale rol. Alleen bij de juiste onderlinge verhouding van deze grondstoffen ontstaat er daadwerkelijk kwaliteitsglas. Glas is van oorsprong helder en kleurloos. Om het glas van kleur te voorzien maakt de glasblazer gebruik van verschillende metaaloxiden. Elke afzonderlijke metaaloxide zorgt ervoor dat het glas een andere kleur krijgt. Speciale kleuren ontstaan door metaaloxides met elkaar te combineren.

Het glas blazen en vormen
In een oven worden de grondstoffen in de juiste samenstelling verwarmd totdat een roodgloeiende, dikke en vloeibare massa ontstaat. Deze massa wordt weer afgekoeld en in stukken, zogenaamde druppels, geknipt. Iedere druppel wordt gebruikt om iets van te blazen of tot een lange glasstaaf getrokken, waar de glaskralen van gemaakt worden. Glasblazen is een moeilijke techniek, die veel geduld en ervaring vereist. Bij het blazen wordt de blaaspijp regelmatig gedraaid en vaak boven een gasbrander gehouden om het glas op temperatuur te houden. Door rustig lucht in een blaaspijp te blazen ontstaat een bel die met de hand, scharen en tangen kan worden gevormd.

Het glas slijpen en afwerken
Wanneer de vorm van het glasobject klaar is, wordt er een kerf, vlak achter de blaaspijp, in het glasobject gemaakt. Hier wordt later het glasobject van de blaaspijp  afgebroken. Het breukvlak wordt later samen met de andere oneffenheden weggeslepen.

    

 

Start typing and press Enter to search